Okaliptüs Yağı ve Faydaları

Okaliptüs Yağı ve Faydaları

Okaliptüs yağı, anavatanı Avustralya olan okaliptüs ağaçlarından elde edilen şifalı bir yağdır. Avustralya’da yaşayan ilkel bir kabile olan Aborjinler tarafından keşfedilen okaliptüs yağı, tarih boyunca özellikle solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır.

Okaliptüs Yağının Kozmetik Ürünlerde Kullanılması

Okaliptüs yağı kozmetik ürünlerin birçoğunda kullanılmaktadır. Kepek şampuanlarında, ağız çalkalama sularında, deterjanlarda ve güzellik sabunlarında kullanılan bu yağ, zararlı bakterileri etkisiz hale getirmektedir. Antiseptik özelliğe sahip olan bu yağ, saunalarda, spa ve güzellik banyolarında sıklıkla kullanılmakta, cildin zararlı bakterilerden arınmasını sağlayarak cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırmaktadır.

Okaliptüs Yağı ve Aromaterapi

Aromaterapide okaliptüs yağı, su dolu cam bir kabın içine birkaç damla damlatılarak kokusunun ortama dağılarak solunması şeklinde kullanılır. Pamuklu bir kumaşa veya mendile de birkaç damla damlatılarak içe çekildiğinde aynı etkiyi yaratır. Okaliptüs yağının kokusu içe çekildiğinde solunum yollarını temizler, bronşları ve tıkanmış geniz yollarını açarak nefes almayı kolaylaştırır.

Nasıl Kullanılır?

Tüm aromatik yağlarda olduğu gibi, okaliptüs yağını kullanırken de dikkatli olmak gerekir. Yan etkilerinden kaçınmak için deriye sürülecekse sadece birkaç damlası zeytinyağı ile karıştırılarak sürülmelidir. Suya damlatılacaksa yalnızca en fazla 5-6 damla damlatılmalıdır. Ayrıca, kullanılacak olan okaliptüs yağının, kimyasal maddeler içermeyen, saf ve organik bir yağ olmasına dikkat edilmelidir.

Faydaları

Yaralara, yanıklara, sivrisinek ve böcek ısırıklarına, kaşıntıya iyi gelir.

Kokusu, sivrisinekleri ve böcekleri uzaklaştırır.

Kötü kokuları yok eder.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Stres ve anksiyeteye iyi gelir.

Cildi bakterilerden arındırır.

Şeker hastalığına iyi gelir.

Soğuk algınlığını iyileştirir.

Saç derisini zararlı bakterilerden arındırır.

Sinüziti ve alerjileri hafifletir.

İyi bir hava temizleyicisidir.

İnatçı lekeleri çıkarır.

Yaraların Tedavisi

Okaliptüs yağı, antimikrobik ve antiseptik özelliklere sahiptir ve yaraların, yanıkların, kesiklerin, sıyrıkların tedavisinde çok etkilidir. Bir merhemin içine birkaç damla damlatılarak yaranın üzerine sürüldüğünde acıyı dindirir ve tedavi sürecini hızlandırır. Aynı zamanda yaranın mikrop kapmasını önler.

Soğuk Algınlığı Tedavisi

Okaliptüs yağı, güçlü bir balgam söktürücüdür. Bedeni toksinlerden ve zararlı mikroorganizmalardan arındırarak temizler. Özellikle soğuk algınlığının tedavi sürecini kısaltır.

Grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarında, akşam yatmadan önce başucunuza koyacağınız bir kâse suyun içine birkaç damla damlatırsanız, ertesi sabah hastalığınızın epey hafiflediğini göreceksiniz.

Şiddetli bir grip geçiriyorsanız, kaynamış bir kâse suya 5 damla damlatarak başınızın etrafını havluyla sarıp 5 dakika boyunca buharını içinize çekin. Okaliptüs yağı, solunum yollarınızdaki mikropları yok ederek, bronşlarınızı temizleyecek ve daha hızlı iyileşmenizi sağlayacaktır.

Solunum Yolları Tedavisi

Okaliptüs yağı, solunum yolları hastalıklarının tedavisinde en etkili aromatik yağlardan biridir. Astım, alerjiler, bronşit, zatürre ve hatta tüberküloz hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

Astım tedavisinde okaliptüs yağının etkisi kanıtlanmıştır. Sadece kokusu bile, kan damarlarını genişleterek akciğerlere daha fazla oksijen taşınmasına yardımcı olmaktadır. Astım tedavisi için kullanılacaksa, nane yağı ve hindistancevizi yağı ile birlikte karıştırılıp göğüsün üst kısmına sürülerek kullanılabilir.

Saç Bakımı

Okaliptüs yağı, saç derisindeki zararlı maddeleri etkisiz hale getirerek saç köklerinin rahat nefes almasını sağlar. Saç derisindeki kaşıntıyı ve kepek problemini giderir.

Bir bardak zeytinyağı veya hindistancevizi yağının içine birkaç damla okaliptüs yağı damlatarak 10 dakika boyunca saç derinize bununla masaj yapıp durularsanız, saç derinizin rahatladığını göreceksiniz. Kepek sorununuz varsa haftada 2 kez bu tarifi uygulayabilirsiniz.