Greyfurt Yağı ve Faydaları

Greyfurt Yağı ve Faydaları

Son on yıldır greyfurt yağının kilo vermek için en etkili yağlardan biri olduğunu biliyoruz.

Ancak yeni araştırmalar sonucunda görüyoruz ki stres ve depresyonu azaltan, akneyi tedavi eden, kan dolaşımını arttıran, iltihabı gideren bu yağın aslında sağlığımıza birçok açıdan faydası var.

Greyfurt meyvesinin kabuğundan veya tohumlarından elde edilen greyfurt yağı, geçmişte antik çağlarda vücuttaki iltihabı gidermek, huzursuzluğu yok etmek ve içkinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılmış.

Günümüzde ise en çok depresyonu ve stresi azaltmak, iltihabı gidermek ve vücuttaki toksinleri atmak için kullanılıyor. Bu aromatik yağ, en etkili antioksidan, iltihap giderici ve kanser önleyici yağların başında geliyor.

Greyfurt meyvesinin etli kısmı özellikle vücuttaki yağların yakılmasında çok etkili. Ancak greyfurt yağı ya meyvenin kabuğundan ya da tohumlarından elde ediliyor. Meyvenin kabuğu ve tohumları ise meyvenin kendisinden kat be kat daha güçlü bileşenlere sahip.

Greyfurt yağının taze ve ferahlatıcı bir aroması var. Ancak tadı, ekşimsi ve acı. Bu acılık meyvenin yapısından kaynaklanıyor ve rahatsız edecek düzeyde değil.

Ferahlık ve tazelik veren kokusu ve mikrop giderici özellikte olmasından dolayı kozmetikte, vücut temizleyici losyon ve sabunlarda ve temizlik ürünlerinde kullanılıyor.

Greyfurt Yağı Nedir?

Greyfurt yağı, bilimsel adı citrus paradisi olan greyfurt meyvesinden elde edilen, antioksidanlar açısından güçlü bir yağdır.

Greyfurt tohumlarından soğuk press yöntemiyle elde edilen greyfurt yağında, güçlü antioksidanlar olan hesperidin, naringin başta olmak üzere 7 adet flavanoid bulunur. Ayrıca greyfurt yağı, yine güçlü antioksidanlar olan 5 adet fenolik asit içermektedir. (1)

Greyfurt yağının başlıca faydaları şunlardır:

Yüzeyleri dezenfekte eder.

Vücut temizliğinde etkilidir.

Depresyonu azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Vücudun su toplamasını önler, ödemi azaltır.

Vücudun şeker isteğini bastırır.

Kilo vermeye yardımcı olur.

Vücudumuzda oluşan iltihabın başlıca sebebi oksidatif strestir. Oksidatif stresi ve vücuttaki iltihabı azaltan antioksidanlar, greyfurt yağında yüksek orandadır.

Greyfurt yağında “limonen” adı verilen bir bileşen bulunur. Limonen, greyfurt yağının yüzde 88 ila yüzde 95’ini meydana getirir.

Limonen, DNA’yı ve hücreleri korur, tümörlerle savaşır. Greyfurt yağı, limonenin’in yanı sıra C vitamini, citronellol gibi güçlü antioksidanlar içerir.

Greyfurt yağı, boğaz ve solunum yolları enfeksiyonlarında, yorgunluğun giderilmesinde, kas ağrılarında etkilidir. Ayrıca “artrit”in doğal ilacıdır. Karaciğeri toksinlerden ve zararlı maddelerden temizler.

Kilo vermeye yardımcı olur.

Greyfurt, vücuttaki birikmiş yağların yakımı için en iyi meyvelerden biridir. Greyfurtta bulunan bazı bileşenler, metabolizmayı hızlandırır ve iştahı azaltır. Greyfurt yağının sadece kokusu bile iştahı azaltmada ve metabolizmayı hızlandırmada etkilidir.

Japonya’da Nagata Üniversitesi Tıp Fakültesinde fareler üzerinde yapılan bir araştırmada 250-300 gr ağırlığında olan bir grup fareye 6 hafta boyunca haftada 3 kez greyfurt kokusu koklatıldı.

Araştırma sonucunda, canlandırıcı etki yaratan greyfurt kokusunun, solunduğunda sinir sistemini harekete geçirdiği, beyaz yağ dokularını çalıştırarak vücuttaki yağların ayrışmasını kolaylaştırdığı ve kilo vermeyi hızlandırdığı keşfedildi. (2)

Yağları ayrıştırarak yakılmasını hızlandıran greyfurt yağı özellikle selülit probleminin giderilmesinde oldukça etkilidir. Bu yüzden birçok selülit giderici kremde greyfurt yağı kullanılır.

Doğal bir antibakteriyeldir.

Doğal bir antibakteriyel olan greyfurt yağı, araştırmalara göre E.Coli ve Salmonella başta olmak üzere birçok zararlı bakterinin yok edebilecek güçtedir.

Greyfurt yağı 800’den fazla bakteride, 100’den fazla mantarda ve birçok parazitin yok edilmesinde etkilidir. 2002 yılında yayınlanmış akademik bir çalışmada, greyfurt tohumu yağının 15 dakika içinde zararlı bakterileri yok ettiği görülmüştür. (3)

Greyfurt yağı aynı zamanda derideki bakterileri ve mantarları yok etmek için de kullanılmaktadır.

Journal of Alternative and Complementary Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada greyfurt tohumu yağının silvadene, bactroban gibi antibakteriyel kremler kadar etkili olduğu tespit edilmiştir. (4)

Stresi Azaltır.

Greyfurt yağının yenileyici, canlandırıcı etkisinin yanı sıra sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkisi de vardır. Geçmişte, geleneksel tıpta, huzur verici ve rahatlatıcı olarak kullanılmıştır.

Greyfurt yağının kokusunu solumak, kan basıncını düşürerek rahatlamaya ve gevşemeye yardımcı olur.

Akşamdan kalmanın etkilerini hafifletir.

Greyfurt yağı güçlü bir safra kesesi ve karaciğer uyarıcısıdır. Bu yüzden, alkol tüketiminden bir gün sonra yaşanan baş ağrısını ve halsizliği giderir.

Vücudun şeker isteğini azaltır.

Greyfurt yağının ana bileşenlerinden biri olan limonen, kan şekerini dengeleyerek şeker ihtiyacını azaltır.

Kan dolaşımını arttırır.

Kan akışının artmasına yardımcı olur. Böylece, regl ağrılarını, baş ağrılarını, şişkinliği, yorgunluğu ve kas ağrılarını giderir.

Vücuttaki iltihabı giderir.

Greyfurt yağında bulunan limonen, vücuttaki iltihabı gidererek bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sindirim sistemini güçlendirir.

Journal of Nutrition and Metabolism dergisinde yayınlanan bir çalışmada greyfurt suyunun içilmesinin sindirim sistemini temizlediği ortaya konmuştur. (5)

Enerji verir, zihni güçlendirir, depresyonu azaltır.

Aromaterapide en popüler yağlardan biri olan greyfurt yağı, zihinsel odaklanmayı arttırarak berraklık sağlar. Kokusu solunduğunda zihinsel yorgunluğu giderir, enerji verir.

Günümüzde birçok insan greyfurtu doğal bir antidepresan olarak kullanmaktadır. Greyfurt, sinirleri yatıştırırken uyanıklığı artırır.

Stres, bağışıklık sistemini baskılayarak hastalıklara açık hale gelmemize neden olur. Bütün turunçgillerin kokuları ise stresin sebep olduğu bu baskılamayı ortadan kaldırmakta, zihinsel berraklık sağlamaktadır.

Araştırmalara göre, depresyon tedavisinde kullanılan portakal, greyfurt, limon gibi narenciye kokularının antidepresan ilaçlarının dozunu azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. (6)

Akne ile savaşır.

Greyfurt yağı, derideki bakterilerle savaşarak akneyi ve akne izlerini tedavi eder.

Yaraları, kesikleri ve böcek ısırıklarını iyileştirir, cilt enfeksiyonlarını önler.

Food and Nutrition Research dergisinde 2016 yılında yayınlanan çalışmada, greyfurt yağının ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerini giderdiği, güneşin olumsuz etkilerini önlediği bulunmuştur. (7)

Greyfurt Yağı Nasıl Kullanılır?

Greyfurt yağı, aromatik, topikal ve dahilen kullanılabilir.

Aromatik kullanım:

Greyfurt yağını evinizde bir difüzör yardımıyla kullanabilir veya şişeden soluyabilirsiniz.

Bu yöntem, vücuttaki ödemin, baş ağrılarının giderilmesi, stres ve depresyonun etkilerinin azaltılmasında kullanılır.

Topikal kullanım:

Greyfurt yağı yarı yarıya, yani 1’e 1 oranında zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile karıştırılır.

Sindirim sorunları için karın bölgesine, akne sorunları için yüz bölgesine veya ağrıyan kasların üzerine masaj yapılarak sürülür.

Dahilen kullanım:

Dahilen kullanımda kullanılacak greyfurt yağının kaliteli ve saf olmasına dikkat edilmelidir.

Suya 1-2 damla eklenerek içilebilir veya bala 1-2 damla eklenerek yenebilir.

İştahı azaltmak için:

  • Bir şişe suya 1-2 damla ekleyerek doğrudan şişeden her gün birkaç defa soluyun.
  • Bir kâse suya 5 damla greyfurt yağı ekleyin ve odanızın bir köşesine koyun.
  • Göğsünüze ve bileklerinize 2-3 damla greyfurt yağıyla masaj yapın.

Stresi azaltmak için:

  • Bir parça pamuğa birkaç damla Hindistancevizi yağı ve 2-3 damla greyfurt yağı damlattıktan sonra bileklerinizi ovun.

İçkinin etkilerini azaltmak için:

  • Bir bardak suyun içine 1-2 damla greyfurt yağı damlatıp kokusunu soluyun.
  • 1-2 damla greyfurt yağını şakaklarınıza ve boynunuza sürerek masaj yapın.

Akne için:

  • Yarım çay kaşığı Hindistancevizi yağına 1-2 damla greyfurt yağı damlatın. Bu karışımı günde 2 kez akneli bölgeye sürün.

Uyarılar

Greyfurt yağı, bazı antidepresanlar ve tansiyon ilaçları ile etkileşime girebilir.

Eğer ilaç kullanıyorsanız ve greyfurt yağını dâhilen kullanacaksanız mutlaka sağlık uzmanınıza danışınız.

Ggreyfurt yağını topikal olarak kullanacaksanız kullandıktan sonra en az 1 saat güneşe çıkmayınız.